• Belangenclubs van zzp’ers hebben kritiek op de zzp-wet van minister Koolmees.
  • Iedereen die bewust heeft gekozen voor het ondernemerschap moet recht hebben op een zelfstandigenverklaring, stellen de organisaties.
  • Maandag lichten de belangenclubs hun voorstellen toe.
  • Minister Koolmees wil definitieve wetsvoorstellen voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

Iedereen die bewust heeft gekozen voor het ondernemerschap heeft recht op een zelfstandigenverklaring. Dat bepleiten diverse belangenorganisaties van zzp’ers in een tegenvoorstel, naar aanleiding van plannen van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Zeven zzp-belangenclubs en brancheorganisaties, waaronder ZZP Nederland, Zelfstandigenbouw en kunstenaarsbond BOK, hebben hun kritiek op de plannen voor de zzp-wet maandag gepresenteerd in een pamflet.

De discussie gaat over de manier waarop wordt vastgesteld of een zelfstandige echt ondernemer is. Koolmees wil gaan werken met een driedeling om duidelijk te maken welke zzp’ers als echte ondernemers aangemerkt kunnen worden en wie eigenlijk een verkapte werknemer is.

Het idee is om aan de onderkant van de markt te gaan werken met een minimumtarief van 16 euro per uur en aan de bovenkant met een zelfstandigenverklaring voor veelverdieners. Daarnaast moet er een webmodule komen die opdrachtgevers helpt om in te inschatten of iemand als zelfstandige ingehuurd kan worden.

Zzp’er: bewuste keuze voor ondernemerschap

De organisaties van zelfstandigen staan achter de pogingen van de minister om schijnzelfstandigheid uit te bannen, maar hebben kritiek op de invulling van het wetsvoorstel: “Wij stellen voor om de arbeidsrelatie van de zelfstandig ondernemer te kwalificeren op basis van het toetsen van de bewuste keuze voor het ondernemerschap”, valt er in het pamflet te lezen.

Ook worden er volgens de criticasters in de webmodule verkeerde vragen gesteld. "Er wordt steeds gefocust op het uitsluiten van werknemerschap, terwijl wij juist een webmodule willen op basis van ondernemerschap", aldus Maarten Post van Stichting ZZP Nederland in een toelichting tegenover Het Financieel Dagblad.

De digitale vragenlijst moet volgens de zelfstandigenorganisaties uitwijzen of een zzp'er bewust voor het ondernemerschap heeft gekozen. Die uitslag moet niet afhankelijk zijn van een enkele kwalificaties - zoals de gezagsrelatie - maar van het totaal aan antwoorden, vinden zij.

Als iemand bewust voor het ondernemerschap heeft gekozen zou dat onder meer blijken uit het feit dat een zzp'er inkomensrisico's afdekt, een bedrijfsreserve aanlegt en aansprakelijk is voor het resultaat van het uitgevoerde werk.

Minister Koolmees wil definitieve wetsvoorstellen voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

LEES OOK: Akkoord over verplichte verzekering bij arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers: de premie wordt maximaal €200 bruto per maand